Persepsi pelancong asing terhadap Tokong Cheng Hoon Teng, Melaka - Ibrahim, Johan Afendi; Lee, Chee Kin (2016)
Tokong Cheng Hoon Teng merupakan tokong tertua di Malaysia dan dikenali juga sebagai 'Kwan Yin Teng'oleh penduduk tempatan.Kwan Yin merupakan dewa yang disanjung dan juga tuhan pengampun. Tokong ini dirasmkan oleh Kapitan Cina yang merupakan lambang kepada komuniti Cina pada peringkat awal di Melaka.Ia bukan sahaja berperanan sebagai rumah ibadat tetapi juga sebagai pejabat pentadbiran bagi Kapitan Cina dan mahkamah bagi undang-undang China.Rumah ibadat ini menyediakan pelbagai upacara bagi memenuhi keperluan rohani penganutnya seperti membuat ramalan dan bersembahyang untuk ketenangan jiwa.Keunikan sejarah dan keindahan tokong ini telah mendapat anugerah daripada UNESCO pada tahun 2003.Kini tokong Cheng Hoon Teng bukan sahaja menjadi tumpuan pelancong tempatan menjadi salah satu lokasi pelancongan popular di Melaka yang dikunjungi oleh pelancong dari seluruh dunia. Kertas kerja ini akan rnembincangkan mengenai ciri-ciri pelancong asing yang berkunjung, tanggapan mengenai kemudahan yang disediakan disamping cadangan penambahbaikan yang perlu dilakukan bagi meningkatkan kualiti perkhidmatan serta tarikan yang ditawarkan kepada pelancong.