Konflik kaum selepas pendudukan Jepun di Tanah Melayu: kajian awal berasaskan sumber lisan - Haniffa, Mohamed Ali (2015)
Malaysia mempunyai masyarakat majmuk yang dibentuk oleh penduduk berbilang kaum dan dicetuskan oleh penjajah British.Perpaduan antara kaum dan perkara berkaitan merupakan isu penting dalam sejarah Malaysia.Masalah perkauman di Malaysia berpunca daripada pelbagai sebab termasuk dasar British, zaman pemerintahan Jepun dan prasangka yang sukar dibendung yang telahpun berakar umbi di kalangan pelbagai golongan etnik.