Peranan usahawan berjaya dalam keusahawanan sosial Islam: Satu penyelesaian kepada masalah ekonomi dan sosial - Abd Muin, Mohd Adib; Isa, Mohamad Yazid (2016)
Kajian ini menilai peranan usahawan Muslim dalam melaksanakan aktiviti keusahawanan sosial Islam bagi menangani masalah ekonomi dan masalah sosial dalam masyarakat.Kajian ini menggunakan kaedah meta analisis kandungan kajian lepas serta kajian perpustakaan dengan merujuk kepada sumber wahyu iaitu Quran dan Sunnah.Dapatan kajian menunjukkan bahawa peranan usahawan sosial adalah luas dan ia amat signifikan dalam menyelesaikan masalah ekonomi dan sosial masyarakat.Beberapa contoh keusahawanan sosial yang diterapkan oleh usahawan muslim juga diketengahkan agar menjadi contoh ikutan kepada usahawan lain.