Dasar luar China dan Jepun terhadap kuasa AS di Asia Pasifik - Omar, Rusdi; Keling, Mohamad Faisol (Utusan Karya, 2006)
Rantau Asia Pasifik merupakan rantau yang pernah mengalami perluasan pengaruh dalam persaingan antara kuasa-kuasa besar. Lantaran itu, perkembangan pengukuhan blok oleh kuasa besar seperti Amerika Syarikat dan Soviet Union telah mencorakkan kepelbagaian pengamalan dan penerimaan terhadap ideologi yang disajikan oleh dua kuasa besar ini. Perluasan pengaruh ideologi ini telah membuka ruang kepada negara-negara Asia Pasifik untuk menjalankan hubungan dan dasar luar yang berbeza terhadap kuasa besar khususnya Amerika. Penulisan ini cuba melihat beberapa aspek perbezaan dasar dan hubungan luar negara-negara Asia Pasifik khususnya China dan Jepun terhadap kuasa Amerika. Penulisan ini juga melihat persepsi dan kepentingan Amerika di Asia Pasifik, matlamat dan dasar luar China dan Jepun terhadap kuasa Amerika dan apakah isu-isu yang mempengaruhi dasar luar kedua-dua negara?