Ergonomik dan kepuasan pekerja di Universiti Utara Malaysia (UUM) - Sa’adon, Fatin Syahirah; Saad, Rohaizah (2015)
Kajian ini dilakukan untuk mengenalpasti kesesuaian reka bentuk, susun atur, perabot dan keselesaan pekerja di tempat kerja.Selain itu, objektif kajian adalah untuk mengenalpasti persekitaran kerja mencapai tahap keselesaan dan kepuasan kepada pekerja.Objektif yang terakhir adalah untuk mengenalpasti pejabat dari segi keselamatan, kesihatan, keselesaan dan kepuasan di tempat kerja dan peningkatan yang optimum terhadap prestasi kerja.Kajian ini dipilih kerana setiap tempat kerja mempunyai perbezaan dari segi susun atur dan situasi persekitaran.Selain itu, jika pekerja bekerja dalam keadaan yang ergonomik, mereka akan berasa selesa dan melakukan kerja dengan lebih produktif dan praktikal.Kajian ini menggunakan kaedah kuantitatif untuk mengumpul data.Kajian ini mengkaji hubungan di antara ergonomik dan kepuasan pekerja.