Perlindungan undang-undang terhadap paten di Malaysia - Mohamed, Khadijah; Abd Aziz, Ahmad Shamsul (2004)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti peruntukan undang-undang berkaitan pelanggaran paten di Malaysia. Hasil kajian mendapati bahawa peruntukan dalam Akta Paten 1983 memberi perlindungan yang agak menyeluruh kepada pemilik paten berdaftar dan dikemaskinikan dari masa ke semasa supaya selaras dengan kehendak perjanjian TRIPS (Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights) dan Konvensyen Paris. Namun demikian, bilangan kes yang dibawa ke mahkamah setakat ini adalah kecil. Hasil kajian menunjukkan bahawa faktor yang menyumbang kepada keadaan ini termasuklah tempoh pendaftaran paten yang lama,prosuder permohonan yang rumit dan remeh serta melibatkan perbelanjaan yang mahal. Dari segi remedi pula,akta ini tidak memperuntukkan hukuman jenayah bagi kesalahan pelanggaran paten. Kajian ini diharapkan dapat membantu masyarakat khususnya golongan penyelidik,perekacipta dan usahawan untuk mengetahui hak mereka di sisi undang-undang berhubung dengan paten.