Keselesaan penggunaan komputer riba secara ergonomik terhadap pelajar di Universiti Utara Malaysia (UUM) - Mohd Baharudin, Siti Nabila; Saad, Rohaizah (2015)
Kajian ini adalah mengenai keselesaan penggunaan komputer riba secara ergonomik terhadap pelajar di Universiti Utara Malaysia (UUM).Objektif kajian ini adalah untuk mengenalpasti faktor-faktor yang menyumbang kepada berlakunya masalah ergonomik dalam penggunaan komputer riba dan mengenalpasti kesan-kesan terhadap penggunaan komputer riba yang tidak ergonomik dalam kalangan pelajar.Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dimana soal selidik dijalankan terhadap para pelajar Universiti Utara Malaysia (UUM). Oleh itu, kajian ini untuk melihat punca berlakunya masalah ergonomik dalam penggunaan komputer riba serta untuk mengkaji samada pihak UUM menyediakan kemudahan yang ergonomik atau tidak kepada pelajar Universiti Utara Malaysia (UUM).Kesimpulannya, memahami konsep ergonomik akan memberikan keselesaan kepada golongan pelajar.