Faktor-faktor dalam pemilihan kontraktor - Wan Kadir, Wan Noor Aishah; Radzuan, Kamaruddin (2015)
Pemilihan kontraktor yang tepat amat penting dalam memastikan kos, masa, kualiti dan pengurangan kegagalan dalam sesuatu projek pembinaan.Secara khususnya, kajian ini dibuat adalah untuk mengenal pasti masalah –masalah yang timbul daripada pemilihan kontraktor yang tidak kompeten dan menentukan faktor-faktor dalam pemilihan kontraktor.Seramai tiga orang responden yang terdiri daripada kontraktor yang berpengalaman di negeri Kelantan telah dipilih bagi mencapai objektif kajian ini.Kaedah yang digunakan dalam kajian ini ialah kaedah kualitatif iaitu kaedah secara temubual.Analisis menunjukkan bahawa faktor-faktor dalam pemilihan kontraktor sangat penting bagi membantu klien mendapatkan kontraktor yang menjalankan projek dengan lancar disamping dapat meningkatkan prestasi kontraktor dalam sektor pembinaan dan seterusnya membantu menjana perkembangan ekonomi negara.