Kuasa dan autoriti universiti awam menurut undang-undang: Isu dan prospek - Romli, Fariza; Md Dahlan, Nuarrual Hilal; Ahmad, Rusniah (UUM Press, 2016)
Secara umumnya, universiti awam di Malaysia merupakan Badan Berkanun Persekutuan yang ditubuhkan tertakluk kepada Akta Universiti dan Kolej Universiti 1970 (AUKU 1970) sebagai akta tubuh atau akta induk yang memperbadankannya dan berfungsi mengikut tujuannya. Walau bagaimanapun, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan Universiti Teknologi MARA (UiTM) adalah terkecuali kerana masing-masing ditubuhkan di bawah Akta Syarikat 1965 dan Akta UiTM 1976 (Akta 173).