Perjuangan peribadi Parti Pribumi - Yusoff, Kamarul Zaman (Berita Harian, 2016)
Setelah lama menunggu, kelmarin bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, pun menyerahkan kepada pejabat Pendaftaran Pertubuhan (ROS) permohonan menubuhkan parti politik bernama Parti Pribumi Bersatu Malaysia.Selain Muhyiddin sebagai Presiden, jawatankuasa penajanya dikatakan terdiri daripada bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, sebagai Pengerusi; bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir, sebagai Naib Presiden; serta empat penama lain yang langsung tidak berpengaruh.