Institusi zakat perlu bijak tangani persepsi masyarakat - Badarulzaman, Muhammad Hafiz (Berita Harian, 2016)
Masyarakat kerap menyalahkan jabatan, lembaga mahupun pusat zakat negeri kononnya institusi ini gagal dalam tugas menyalurkan atau mengagihkan bantuan zakat kepada asnaf yang memerlukan. Lantaran itu, terdapat individu malahan syarikat yang tidak membayar zakat melalui institusi zakat ini.