Pendidikan keibubapaan: Satu pengenalan ringkas - Daud, Mustafa (2004)
Meningkatnya keruntuhan moral dan pelbagai gejala sosial merupakan indikator kepada keruntuhan institusi keluarga. Kegagalan ibu bapa melaksanakan amanah, tugas dan tanggungjawab masing-masing merupakan faktor utama kepada keruntuhan institusi keluarga. Keruntuhan institusi keluarga bukan sahaja membawa kepada keruntuhan moral dan merebaknya gejala sosial malah menjejaskan pembinaan generasi cemerlang yang merupakan pemimpin pelapis dan pewaris pembangunan negara. Justeru itu, pedidikan keibubapaan amat penting dititik-beratkan pada masa kini. Mereka perlu disedarkan dan diinsafkan tentang betapa besar peranandan fungsi mereka dalam menjana generasi cemerlang dan negara maju. Dengan sikap, ilmu dan kemahiran keibubapaan diyakini matlamat itu akan tercapai.