Pembudayaan nilai Islam dalam rekabentuk rumah tradisional masyarakat Melayu - Yusoff, Mohd. Nazaruddin; Osman, Muhamad Khairul Anwar; Rofie, Mohamad Khadafi; Abdul Rahman, Mohd Nizho; Md. Zain, Azman (2004)
Kertas kerja ini memfokuskan pembudayaan nilai Islam dalam rekabentuk rumah tradisional Melayu. Bagi masyarakat Melayu yang sinonim dengan Islam, rumah adalah harta, tempat perlindungan dan tempat menetap untuk pengibadatan di dunia. Justeru ia dibina dengan mengutamakan aspek-aspek keselesaan, keselamatan dan penuh dengan kesenian yang melambangkan keunikan masyarakat Melayu yang beteraskan kebudayaan Islam. Selain itu, struktur rumah Melayu juga menerapkan unsur–unsur syariat Islam seperti pengasingan antara lelaki dan perempuan seperti di bilik tidur, anjung, rumah ibu dan sebagainya. Justeru itu, kertas kerja ini mengupas secara keseluruhan rekabentuk rumah Melayu tradisional serta mengaitkannya dengan pengaruh alam Melayu dan syariat Islam. Untuk itu, kertas kerja ini menyarankan agar aspek keselesaan dan kemudahan rumah Melayu tradisional sewajarnya dijadikan contoh bagi rekabentuk rumah Melayu pada hari ini.