Wajaran subjektif teraggregat kriteria dalam masalah multi-kriteria - Mat Kasim, Maznah; Jemain, Abdul Aziz (Universiti Malaysia Terengganu, 2009)
Pengiraan wajaran kriteria merupakan satu perkara yang penting dalam menyelesaikan sesuatu masalah multi-kriteria.Ini disebabkan nilai wajaran yang berbeza akan memberi kesan kepada penyelesaian terakhir kepada masalah tersebut.Kaedah mendapatkan wajaran kriteria secara umumnya boleh dilaksanakan melalui dua pendekatan iaitu objektif dan subjektif.Pendekatan pertama tidak memerlukan penilai untuk menilai kepentingan kriteria tetapi pendekatan kedua adalah sebaliknya.Terdapat tiga hal utama yang perlu difikirkan jika satu panel penilai terlibat dalam membuat penilaian.Pertama, adakah kewibawaan penilai diambilkira,kedua,apakah jenis penilaian subjektif yang akan digunakan dan ketiga,bagaimanakah penilaian ini akan diaggregatkan supaya hanya terdapat satu nilai wajaran terakhir yang tunggal yang diperoleh bagi sesuatu kriterium.Kertas kerja ini akan menumpukan kepada perbahasan matematik tentang kaedah mendapatkan wajaran subjektif teraggregat jika satu panel penilai yang sama dan berbeza kewibawaan terlibat dalam membuat penilaian.Kaedah subjektif yang akan dimanfaatkan ialah tiga faedah penentuan wajaran kriteria berasaskan pangkat,manakala kaedah pengaggregatan yang digunakan ialah kaedah pemurataan berwajaran tertib (OWA).Memandangkan terdapat lebih daripada satu kaedah penentuan wajaran subjektif berasaskan pangkat yang dikaji,satu ujian simulasi telah dijalankan untuk membandingkan tahap ketekalan kaedah-kaedah tersebut apabila proses pengaggregatan tertentu dilaksanakan.Keputusan ujian simulasi menunjukkan ketiga-tiga kaedah adalah tekal dengan darjah yang berbeza.