Pembentukan nilai-nilai murni masyarakat Semai melalui konsep pandang dunia (world view): Satu analisis awal - Mohammad Aslam, Mohd Mizan; Abdullah, Shuhairimi (2004)
Masyarakat Pribumi atau lebih dikenali sebagai orang asli adalah merupakan masyarakat yang mempunyai susur galur hubungan dengan zaman Mesolitik dan Paleolitik. Merekalah yang mempunyai status penduduk terawal dan telah mencorakkan negara kita. Mereka sering dilabel sebagai tidak bertamadun dan kuno serta sering ditindas oleh pihak-pihak tertentu. Tetapi sebenarnya mereka mempunyai tamadun yang tersendiri dan hebat. Juga harus diingat, didalam masyarakat mereka, tidak berlakunya perbuatan jahat dan keji seperti membunuh, merogol, mencuri, sumbang mahram, khianat dan lain-lain lagi sebagaimana yang dilakukan oleh kita, yang kononnya masyarakat bertamadun. Mereka berjaya membina masyarakat yang harmoni dan sejahtera hasil daripada konsep pandang dunia dan pengukuhan sistem kepercayaan terhadap kuasa-kuasa ghaib. Oleh itu tulisan ini akan melihat apakah nilai-nilai murni yang telah dijelmakan melalui pegangan kepada konsep pandang dunia ini serta apakah lebihnya masyarakat peribumi ini berbanding kita.