Pendidikan akhlak kepada Allah S.W.T nadi penggerak pembangunan peradaban insan - Jasmi, Kamarul Azmi; Mustari, Mohd. Ismail; Mohamed, Ahmad Kilani (2004)
Pendidikan akhlak kepada Allah S.W.T. (PAKA) merupakan nadi penggerak kepada aspek Pendidikan Pembangunan Insan yang terpenting dalam Pendidikan Islam. Kesempurnaan pendidikan akhlak ini menjadi pemangkin untuk membentuk manusia menjadi insan yang sempurna dalam segala aspek terutamanya dalam aspek kerohanian. Al-Imam Al-Nawawi melalui karyanya, Kitab Riyad al-Solihin, membicarakan secara terperinci aspek AKA ini. Beliau telah menyenaraikan sebanyak 22 PAKA yang terdiri kepada tiga pembangunan iaitu AKA melalui pembangunan hati, pembangunan pemikiran dan pembangunan tindakan. Kesemua AKA ini berkait rapat antara satu sama lain yang mampu memperkuat dan memperkukuhkan aspek kerohanian dan peribadi insan soleh.