Pemerkasaan wanita dalam perundangan Syariah - Abu Bakar, Md Zawawi; Ismail, Nur Syakiran Akmal (2013)
Wanita mempunyai hak dan peranan yang saksama dalam Islam. Namun demikian, isu diskriminasi yang berlaku dalam Undang-Undang Keluarga Islam (UUKI) sering kali dibangkitkan dalam masyarakat.Dakwaan bahawa perundangan Islam mengamalkan bias gender menjejaskan imej perundangan Islam yang sepatutnya dipandang tinggi oleh masyarakat.Justeru, kertas kerja ini cuba menjelaskan isu berkaitan amalan pemerkasaan wanita dalam perundangan Syariah di Malaysia. Kajian secara kualitatif ini dilakukan dengan menggunakan kaedah arkib dengan menganalisis peruntukan undang-undang, kes mahkamah dan sorotan literature.Analisis diskriptif telah dilakukan tehadap data yang diperolehi.Hasil kajian menunjukkan dari segi substantive dan prosedur, amalan pemerkasaan wanita telah dilakukan oleh pihak bertanggungjawab seperti Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) dalam penambahbaikan UUKI dan perundangan syariah amnya.Kajian menyimpulkan bahawa amalan pemerkasaan terhadap peranan dan hak wanita dilakukan sebagai usaha mendekatkan jurang perbezaan antara gender dalam aplikasi perundangan Islam di Malaysia.