Lepak di kafe siber - Herman, Iran; Yahya, Saadah (2004)
Fenomena lepak pernah mengejutkan negara apabila ia didedahkan oleh gabungan penyelidik dari enam buah universiti tempatan pada tahun 1993. Tingkah laku lepak terus berlaku dan tidak nampak ia akan padam. Selepas lebih dari sepuluh tahun berlalu, kertas ini melaporkan hasil kajianmengenai lepak yang berlaku khusus di kafe siber. Tumpuan kajian ialah mengenalpasti profil remaja dan belia yang melepak, tingkah laku devian dan faktor yang berkait dengan lepak seperti aspek keluarga dan kekeluargaan, sikap, rakan sebaya, dan persekitaran. Seramai 102 orang responden ditemubual dan dipilih secara bertujuan bagi memenuhi kehendak kajian. Kajian menunjukkan apa yang ditemui oleh pengkaji-pengkaji masa lalu masih berterusan berlaku dan fenomena lepak nampaknya masih menjadi sebahagian daripada kehidupan remaja, bukan sahaja di kalangan mereka yang tidak berkerja, tetapi juga di kalangan pelajar sekolah, penuntut Institut Pengajian Tinggi dan mereka yang bekerja. Keluarga dan faktor kekeluargaan, sikap dan rakan sebaya mempunyai hubungan signifikan dengan tingkah laku lepak. Untuk menangani masalah lepak dan gejala yang mengekorinya, semua pihak daripada kerajaan dan agensinya hinggalah masyarakat umum, mereka mestlahi memainkan peranan untuk mencegah. Daripada pemantauan dan tindakan ke atas permis kafe siber, penyalahgunaan lesen yang diluluskan, perisian pada komputer dan internet hinggalah kepada ibu bapa, sekolah dan orang ramai, suatu tindakan untuk menanganinya perlu dibuat. Jika tidak, lepak akan terus menjadi budaya dan kehidupan sebahagian besar golongan muda negara ini yang kesannya cukup mahal untuk dibayar.