Aplikasi pendekatan kaunseling pemusatan klien dalam menangani masalah emosi remaja di sekolah: Satu kajian kes - Mustaffa, Mohammed Shariff; Ramli, Jamaludin; Hassan, Zainudin (2004)
Rogers menegaskan bahawa manusia boleh diberi kepercayaan, tahu mencari alternatif, boleh memahami diri sendiri, boleh membuat perubahan yang membina dan boleh menjalani kehidupan yang berkesan dan menghasilkan sesuatu, (Corey, 2000). Apabila kunselor dapat benar-benar menghubungi dan menyelami secara mendalam kehidupan klien yang sebenar, mengambil berat, memberi perhatian, dan tidak berat sebelah dalam memahami klien maka besar kemungkinan klien akan mengalami perubahan yang ketara. Di dalam kertas kerja ini penulis akan menghuraikan latar belakang klien, senario masalah klien serta proses aplikasi teori Pemusatan Klien. Penganalisisan tajuk ini lenih menumpukan kepada peringkat-peringkat perkembangan sesi dan teknik-teknik yang sesuai digunakan.