Hiperrealiti: Isu pembinaan nilai dalam pemikiran pasca moden - Al-Dawany, Aminuddin Ruskam (2004)
Marshall McLuhan merupakan individu pertama yang pembicaraan gagasan hiperrealiti dalam pemikiran pasca moden. Beliau meramalkan bahawa peralihan teknologi dari era teknologi mekanik ke era teknologi elektronik akan membawa peralihan fungsi teknologi sebagai kesinambungan badan manusia kepada kesinambungan sistem saraf. Televisyen, komputer dan internet telah memungkinkan umat manusia hidup dalam dunia yang disebut sebagai global village, sebuah desa besar, di mana segala sesuatu dapat disebarluaskan, diinformasikan dan dikonsumsi bersama dalam dimensi ruang dan waktu yang mengecil. McLuhan membaca fenomena ini sebagai kemenangan manusia moden untuk menguasai ruang dan waktu. Gagasan ini dikembangkan pula oleh Baudrillard. Pemikirannya berdasarkan kepada beberapa andaian hubungan manusia dan media yang disebut sebagai realiti mediascape. Perkembangan ilmu dan teknologi mampu mereproduksi realiti masa lalu dengan menciptakan realiti baru dengan imaginasi buatan dan menyinari fantasi dan ilusi menjadi kenyataan. Inilah dunia hiperrealiti: realiti yang lebih nyata dari yang nyata, palsu dan meledak-ledak. Realiti-realiti hiper menjadi model dan gambaran yang bermetamofora mengawal fikiran dan tindak-tanduk manusia. Realiti kini tidak lagi memiliki asal-usul, rujukan ataupun makna yang benar. Tokoh-tokoh seperti Rambo, boneka Barbie, Jurrasic Park, atau Star Trek Voyager yang merupakan gambaran realiti tanpa rujukan, namun nampak lebih real dan nyata. Dalam keadaan seperti ini, realiti kebenaran, fakta dan objektif kehilangan makna dan kebebasannya.