Fenomena sumbang mahram di kalangan masyarakat Islam di Malaysia - Othman, Azizah; Aziz, Azelin (2004)
Sumbang mahram merupakan satu gejala yang semakin serius dan mendapat perhatian masyarakat dan pihak kerajaan pada masa kini. Masyarakat juga melabelkan kejadian ini sebagai “Haruan Makan Anak”. Kejadian sumbang mahram ini sebenarnya menunjukkan tanda-tanda kepincangan institusi kekeluargaan dalam masyarakat dan negara sedang mengalami kemelut gejala sosial yang meruncing. Senario ini hebat diperbincangkan sama ada di media elektronik dan media cetak. Perlakuan sumbang mahram ini adalah disebabkan oleh beberapa faktor dan ia telah memberi kesan kepada individu, keluarga dan masyarakat. Usaha-usaha untuk membebaskan persekitaran masyarakat dari jenayah sumbang mahram memerlukan pembabitan dan sokongan semua pihak seperti badan kerajaan, pihak swasta, ahli keluarga dan masyarakat setempat. Apa yang pasti jika permasalahan ini tidak ditangani dengan sewajarnya, ia mampu meruntuh institusi kekeluargaan dan masyarakat keseluruhannya. Kertas kerja ini cuba membincangkan permasalahan sumbang mahram dan alternatif yang perlu diambil untuk membendung gejala yang tidak sihat ini.