Nilai dan etika pengurusan: Analisa dari perspektif agama-agama di Malaysia - Aziz, Ahmad Bashir (2004)
Setiap agama yang wujud di atas mukabumi ini samada bersifat agama samawi (agama yang datang berasaskan wahyu dari Tuhan) dan agama budaya (agama yang lahir berasaskan pengalaman tokoh dan kehidupan) semuanya menyeru kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran. Bertitik tolak dari fakta ini, kertas kerja ini akan menganalisa secara deskriptif pendekatan pelbagai agama yang dominan di Malaysia khususnya berkaitan dengan persoalan nilai dan etika pengurusan. Ajaran agama yang berkaitan sistem nilai ini akan dibahaskan dan dibuat perbandingan bagi menampakkan persamaan dalam persoaaan etika kerja. Pengharmonian antara ajaran agama ini akan dianalisa dalam bahagian terakhir sebagai langkah membuktikan bahawa etika adalah universal dan penghayatan nilai agama dalam pengurusan adalah yang terbaik dalam menyelesaikan persoalan perlanggaran etika dalam pengurusan dan sebagainya.