Budaya penyayang dalam kehidupan masyarakat Islam: Antara teori dan praktis - Muhamad, Siti Norlina; Mohamed, Ahmad Kilani; Haron, Zulkifli; Abdul Rahman, Siti Aisyah (2004)
Islam amat menekankan usaha mewujudkan masyarakat penyayang. Dalam menjamin keharmonian masyarakat, beberapa ciri asas yang menjadi dasar pembentukan masyarakat perlu ditekankan. Islam mengaitkan pembentukan masyarakat penyayang dengan tiga hubungan dasar iaitu hubungan manusia dengan Allah, hubungan manusia sesama manusia dan hubungan manusia dengan alam. Hasrat untuk mewujudkan masyarakat penyayang dan sebuah negara yang aman tidak akan tercapai melainkan dengan membentuk individu yang berteraskan Islam terlebih dahulu. Keperibadian yang mulia dan pegangan agama yang mantap adalah faktor penting dalam mewujudkan masyarakat penyayang. Walau bagaimanapun tahap kesedaran masyarakat terhadap konsep masyarakat penyayang masih rendah. Masalah penganiayaan kanak-kanak dan penderaan isteri masih menjadi isu serius yang diperkatakan oleh mediamassa dan masyarakat. Begitu juga dengan kes pengabaian terhadap orang-orang tua. Keadaan ini memerlukan perhatian serius dari setiap anggota masyarakat. Kertas