Usahawan migran di negeri utara semenanjung: Satu tinjauan - Abdullah, Hussin; Abdullah, Norehan; Maamor, Selamah (2015)
Kebanjiran pendatang asing seringkali dikaitkan dengan globalisasi.Kedatangan mereka pada awalnya sebagai pekerja, kini telah transform menjadi peniaga atau pengusaha.Hari ini lambakan peniaga warga asing yang semakin berleluasa mendatangkan kebimbangan kepada peniaga tempatan.Kertas kerja ini bertujuan untuk meninjau profil usahawan migran dan seterusnya mengenalpasti faktor yang mempengaruhi kedatangan atau kewujudan mereka. Menggunakan data bancian yang dibuat di negeri Kedah, Perlis dan Pulau Pinang, seramai 50 orang usahawan migran telah ditemubual menggunakan kertas soal selidik yang dibentuk khas.Hasil kajian mendapati bahawa faktor kekurangan peluang untuk memajukan diri di negara asal dan peluang pekerjaan mempunyai hubungan yang signifikan kepada kemasukan asal mereka ke negara ini.