Fenomena penyalahgunaan dadah dan hidu gam serta kesannya kepada sistem nilai - Seli, Hazman; Che Mat, Che Bakar; Nordin@Wan Ghazali, Wan Hamdi (2004)
Gejala sosial yang semakin menular di dalam masyarakat perlu diberi perhatian yang serius. Jika dahulunya ia berlaku di kalangan belia dan orang dewasa namun kini golongan remaja dan pelajar sekolah sudah terlibat dengan gejala sosial yang kini berada di tahap yang membimbangkan. Kertas kerja ini cuba membincangkan beberapa aspek dari gejala sosial serta langkah-langkah bagi menanganinya. Perbincangan akan ditumpukan kepada gejala penyalahgunaan dadah serta fenomena hidu gam berdasarkan hasil penyelidikan yang dibuat baru baru ini di kalangan pelajar sekolah di negeri Sarawak. Gejala hidu gam, walaupun tidak diberikan perhatian serius, sebenarnya merupakan ancaman yang sangat merbahaya. Sekali imbas gejala ini mungkin tidaklah merbahaya sebagaimana dadah, tetapi sebenarnya, dalam beberapa aspek bahayanya lebih serius dari penyalahgunaan dadah. Suatu realiti yang tidak dapat dinafikan kebanyakan gejala sosial yang berlaku melibatkan bangsa Melayu yang beragama Islam. Kertas ini akan membantu seminar untuk mendedahkan aspek-aspek yang perlu ditangani oleh semua pihak.