Pemupukan budaya kaloboratif melalui tranformasi penyeliaan pengajaran - Osman, Rafisah; Saidin, Khaliza; Md Jaafar, Fauziah (2015)
Kecemerlangan pendidikan merupakan agenda kritikal negara dalam mempersiap modal insan yang dapat berfungsi sebagai pemain pada peringkat global. Kemerosotan prestasi murid sging dikaitkan dengan kualiti pengajaran dan pembelajaran di bilik darjah, justeru keberkesanan penyeliaan pengajaran turut dipertikaikan.Oleh itu, artikel ini bertujuan meneroka penerimaan guru terhadap amalan penyeliaan pengajaran yang dilalui oleh mereka. Kajian ini merupakan kajian kes dengan menggunakan pendekatan kualitatif.Kaedah utama pengumpulan data bagi kajian ini ialah temu bual.Peserta kajian terdiri daripada 20 orang guru yang mengajar di sekolah menengah.Pemilihan sampel dilakukan secara persampelan bertujuan.Hasil daripada temu bual yang dijalankan, didapati secara arnnya amalan penyeliaan berlaku di sekolah sama ada secara f&mal atau tidak formal dan guru dapat menerima dengan baik tentang keperluan penyeliaan penga-jaran diadakan.Nami~n dalam masa yang sama tatacara pelaksanaan penyeliaan dan kompetensi pemimpin kurikulum selalu pencerap telah dipertikaikan dan tidak mengikut prosedur yang disarankan oleh Kementerian Pela.jaran Malaysia. Penerinlaan guru terhadap amalan penyeliaan menjelaskan bahawa transformasi terhadap penyeliaan pengajaran dan pembehjaran perlu dilakukan agar matlamat utama penyeliaan, iaitu membantu memacu kualiti penga.jaran dan pembelajaran di bilik darjah menjadi kenyataan. Dapatan kajian ini penting kepada semua komuniti sekolah dalam pembudayaan pembangunan profesionalisme guru yang mementingkan usaha secara kolaboratif.Melalui transformasi ini, adalah diharapkan wajah baru penyeliaan pengajaran dapat menjadi landasan ke arah mernbina satu komuniti ilmu yang dapat melonjakkan kecemerlangan pendidikan negara.