Hukuman jenayah dan preventasi HIV/AIDS: Satu tinjauan - Hashim, Marina; Abd. Rahim, Anita (2015)
HIV/AIDS merupakan satu pandemik yang dilaporkan di seluruh dunia dan ianya boleh merebak melalui pelbagai cara. HIV/AIDS juga penyebab utama kematian lelaki dan wanita yang berumur di antara 15 sehingga 59 tahun; iaitu peringkat umur di mana hubungan seksual paling aktif.Peningkatan jumlah mereka yang dijangkiti HIV/AIDS secara seksual telah menimbulkan kebimbangan.Oleh yang demikian, undang-undang jenayah telah diguna pakai bagi mengatasi isu jangkitan HIV/AIDS secara seksual yang dilakukan dengan niat atau gopoh dan cuai. Tindakan ini telah menimbulkan reaksi yang pelbagai.Oleh itu, objektif utama kertas kerja ini ialah untuk membincangkan tujuan penggunaan undang-undang jenayah dalam preventasi kelakuan yang merebakkan HIV/AIDS secara seksual.Kaedah kajian perpustakaan telah digunakan bagi penulisan kertas kerja berbentuk konsepsual ini.Dapatan menunjukkan, walaupun mendapat tentangan dari pelbagai pihak, namun undang-undang jenayah telah digunapakai di beberapa negara untuk menghukum mereka yang menjangkiti HIV/AIDS secara seksual.