Pengurusan risiko dan hubungan terhadap prestasi perusahaan kecil dan sederhana (PKS) - Yakob, Sajiah; Ramli, Azahari; Bakar, Muhammad Shukri (2015)
Tujuan kertas kerja konseptual ini adalah untuk membincangkan konsep pengurusan risiko dan hubungannya terhadap prestasi Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS).Tidak dapat dinafikan bahawa sektor PKS memberikan sumbangan kepada pembangunan sesebuah negara. Kebanyakan perusahaanperusahaan yang ada di sesebuah negara di dunia, majoritinya terdiri daripada sektor PKS.Walaubagaimanapun, sektor PKS ini tidak terlepas dari berhadapan dengan cabaran dan halangan yang membawa kepada kegagalan PKS itu sendiri.Cabaran dan halangan ini merupakan satu risiko yang perlu dihadapi oleh PKS.Kajian lepas menunjukkan bahawa antara faktor yang menyebabkan kegagalan PKS adalah tidak dapat menguruskan risiko yang dihadapi dengan baik.Oleh itu, objektif kajian ini adalah untuk melihat hubungan antara pengurusan risiko dan prestasi PKS. Dapatan kajian terdahulu telah menunjukan wujud hubungan yang signifikan antara pengurusan risiko dan prestasi PKS. Namun begitu, masih terdapat kekosongan keilmuan berkaitan hubungan tersebut yang cuba diketengahkan melalui penulisan ini.