Isu-isu sokongan sosial dalam kalangan kanak-kanak mangsa penderaan seksual di institusi pemeliharaan dan perlindungan - Abd Manaf, Abdul Razak; Mokhtar, Norliza (2015)
Fenomena penderaan seksual dalam kalangan kanak-kanak semakin membimbangkan.Bagi kanak-kanak yang ditempatkan di institusi pemeliharaan dan perlindungan, pengalaman mereka menjadi mangsa penderaan seksual sering menjadi perhatian masyarakat.Tujuan kertas kerja ini adalah untuk meneliti beberapa isu sokongan sosial yang dikongsi oleh mangsa penderaan seksual yang tinggal di salah satu institusi pemeliharaan dan perlindungan kerajaan.Seramai lapan orang kanak-kanak perempuan telah dipilih untuk terlibat dalam perbincangan kumpulan berfokus.Keputusan kajian secara kualitatif ini menghasilkan beberapa isu sokongan sosial yang perlu diperhalusi oleh pihak pemegang taruh. Salah satu daripada isu yang timbul adalah kesukaran mendapat sokongan sosial yang diperlukan.Selain itu, perkhidmatan sokongan sosial yang tidak konsisten daripada kakitangan di institusi menimbulkan rasa tidak puas hati dalam kalangan kanak-kanak tenebut.Ahli dalam perbincangan kumpulan berfokus juga berkongsi tentang bentuk sokongan sosial yang mereka inginkan sepanjang berada di institusi.lmplikasi kajian ini juga tumt dibincangkan.