Taman ilmu di rimba hijau: Gugusan pantun destinasi UUM - Ab Rahman, Mohamad Azmi (Universiti Utara Malaysia Press, 2015)
Buku pantun Taman Ilmu di Rimba Hijau: Gugusan Pantun Destinasi UUM: “Ilmu, Budi, Bakti” mengungkapkan tentang dunia Universiti Utara Malaysia (UUM) yang metaforikalnya ialah sebuah ‘Taman Ilmu’ yang terletak di ‘Rimba Hijau.’ Di ‘Taman Ilmu’ inilah lahirnya para ilmuwan yang menjadi kebanggaan warga UUM dan nusa tercinta seperti terungkap dalam pantun di bawah: Hidup harmoni orang Bajau, Bertani jadi aktiviti utama; Taman ilmu di rimba hijau, Lahir ilmuwan kebanggaan bersama.Kehadiran buku ini diharap dapat menyuburkan lagi ‘dunia’ pantun khususnya di bumi Sintok