Prestasi keselamatan pekerja: definisi, konstruk dan instrumen pengukuran - Abdul Razak, Ummey; Mustafa, Munauwar; Ismail, Mohd Azril (2013)
Artikel ini memberi tumpuan kepada petunjuk petunjuk awalan yang dianggap lebih berkesan dalam sistem keselamatan berbanding dengan petunjuk-petunjuk susulan.Berdasarkan tinjauan literatur, prestasi keselamatan terbahagi kepada dua iaitu prestasi keselamatan individu dan prestasi keselamatan organisasi.Penulis menfokuskan prestasi keselamatan di peringkat individu dengan membincangkan definisi prestasi keselamatan, dimensi-dimensi yang digunakan oleh penyelidik-penyelidik lepas, instrumen pengukuran dan juga beberapa kajian lepas yang menggunakan pembolehubah prestasi keselamatan.Sehubungan itu, hasil daripada perbincangan ini akan menawarkan konsep yang lebih jelas kepada penyelidik masa depan untuk mengukur prestasi keselamatan diperingkat individu.