Pengurusan sumber manusia dan pertumbuhan jualan organisasi pembuatan di Malaysia - Tang, Swee Mei; Yahya, Khulida Kirana; Lim, Kong Teong (2013)
Kajian ini bertujuan untuk meninjau sumbangan pengurusan sumber manusia (PSM) terhadap pertumbuhan jualan organisasi pembuatan Malaysia. Sejumlah 137 buah organisasi terlibat dalam kajian ini.Hasil analisis regresi berganda menunjukkan terdapatnya masalah multikekolinearan di kalangan pemboleh ubah PSM.Kaedah analisis komponen utama digunakan bagi mengatasi masalah tersebut.Model regresi linear mudah selanjutnya dibentuk bagi menganalisis sumbangan PSM terhadap pertumbuhan jualan organisasi.Hasil analisis regresi linear mudah menunjukkan model yang dibentuk mempunyai nilai F yang signifikan pada aras kebarangkalian 0.01.Selain itu, keputusan analisis regresi juga menunjukkan PSM secara kolektif dapat menyumbang 13.9% terhadap variasi dalam pertumbuhan jualan organisasi.