Prestasi akademik pelajar Melayu dan hubungannya dengan keinginan untuk cemerlang dan personaliti dalaman - Mohd. Yunus, Othman; Mohd. Derus, Mohamad (2007)
Kajian ini melihat pembolehubah keinginan untuk cemerlang dan personaliti dalaman dan hubungannya dengan prestasi akademik. Kedua-dua keinginan untuk cemerlang dan memiliki personaliti dalaman pada aras yang tinggi di anggap penting dalam menentukan tahap daya usaha seseorang individu sentiasa tinggi bagi memastikan kejayaan. Seramai 229 responden telah menyertai kajian ini dengan menjawab soal selidik yang mengandungi dua bahagian iaitu; ‘Mehrabian Achievement Scale‘(MAS) dan ‘Rotter I-E Scale’ (RIES). Hasil kajian menunjukkan bahawa pelajar Melayu mempunyai keinginan untuk cemerlang dan personaliti dalaman pada aras yang sederhana tinggi namun mengatribusikan kejayaan kepada faktor usaha.