Modal insan dan operasi pergudangan: sejauhmana kaitannya? - Hasnan, Norlena; Ramli, Azahari; Mohtar, Shahimi (2014)
Amalan pengurusan operasi pergudangan selalunya untuk dikaitkan dengan operasi pengilangan.Operasi pergudangan di sektor pengilangan merupakan unit yang berada paling hampir dengan pihak pembekal dan pelanggan organisasi.Ini menjadikan operasi pergudangan sangat penting kepada prestasi organisasi pengilangan.Walau bagaimanapun, operasi pergudangan adalah mencabar berdasarkan pengurusan inventori yang semakin kompleks dan kos penyelenggaraan stok yang semakin meningkat.Sifat aktiviti pergudangan itu sendiri yang kebanyakan berintensifkan buruh sudah semestinya memerlukan pekerja-pekerja yang berkelayakan dan kompeten untuk melaksana tugas mereka.Sehubungan dengan itu, artikel ini berhasrat untuk mengupas kepentingan peranan pekerja dari perpektif modal insan dalam operasi pergudangan.Hasil daripada kajian yang dijalankan ke atas unit pergudangan di syarikat pengilangan yang beroperasi di wilayah utara Semenanjung Malaysia telah dapat memberikan gambaran tentang hubungkait faktor-faktor modal insan terhadap prestasi pergudangan.Hasil kajian ini seterusnya dapat membantu pengurus mengenal pasti sumber yang berhubungan dengan prestasi.