Kepuasan terhadap perumahan dan sistem perumahan berkonsepkan Islam - Jamaluddin, Zakiyah (Sekolah Pembangunan Sosial, 2001)
Kertas ini mengupas persoalan-persoalan tingkat kepuasan penghuni terhadap rumah yang diduduki iaitu ciri-ciri fizikal seperti saiz bilik, saiz dapur, struktur perumahan dan reka bentuk rumah, tingkat kepuasan penghuni terhadap persekitaran termasuklah hubungan kejiranan, rekreasi dan kemudahan-kemudahan yang disediakan oleh pihak pemaju, konsep perumahan Islam sebagai alternatif kepada perumahan kos rendah yang sedia ada.