Aliran neokonservatif dalam dasar luar Amerika Syarikat satu analisis terhadap pengembangan idea, peranan dan pengaruh - Ismail, Muhamad Takiyuddin (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2007)
Buku ini menghurai dengan jelas perkembangan aliran neokonservatif dalam dasar luar Amerika Syarikat. Penulis membeza-bezakan teori-teori yang menjadi pegangan pemimpin Amerika Syarikat. Daripada dasar mengikut teori realis, liberalisme(idealisme), elit, hegemoni hingga idealogi konservatif. Membaca buku ini, pembaca akan dapat memahami taktik kuasa besar dalam mengekalkan hegemoni. Jadi ia membantu pembaca memahami apa yang berlaku dan yang menjadi arah tuju politik dan ekonomi Amerika Syarikat.