IVBoard: Prototaip aplikasi rangkaian multimedia interaktif untuk e-pembelajaran - Abdul Rani, Khairul Najmi; Aziz, Fakhrul Anuar; Abd Wahab, Alawiyah; Jamaludin, Zulikha (2002)
IVBoard merupakan satu prototaip rangkaian multimedia Computer-Supported Cooperative Work (CSCW) yang menggabungkan aplikasi-aplikasi bersepadu papan putih maya (virtual whiteboard) dan diskusi dalam talian (online chat). Prototaip IVBoard umumnya dibangunkan untuk memperkembangkan lagi teknologi pembelajaran dalam talian atau e-pembelajaran seterusnya dijadikan sebagai alat bantuan mengajar interaktif sama ada di sekolah-sekolah atau di institusi-institusi pengajian tinggi di Malaysia. Di dalam hal ini, penggunaan perisian-perisian Macromedia Director 8, Multiuser 2.1 dan Adobe Photoshop menjadi sebagai teras utama di dalam pembangunan prototaip IVBoard yang interaktif untuk komunikasi masa nyata. Dari sudut teknikal, prototaip IVBoard berupaya menampung sehingga lima puluh (50) klien atau pengguna berinteraksi secara dupleks penuh di dalam sesuatu masa. Di samping itu, ianya juga boleh membuat penghantaran dan penerimaan data di dalam bentuk teks dan grafik bitmap (.bmp). Di dalam hal ini, sebuah pelayan berbilang pengguna dan komponen antaramuka multiuser Xtra digunakan untuk membolehkan komunikasi masa nyata dapat dilakukan di antara semua pengguna prototaip IVBoard.