Pengenalan sains sosial - Yusoff, Ismail (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2001)
Sains Sosial merupakan kompenan ilmu yang penting dan turut membantu mewarnai ilmu-ilmu lain di luar bidangnya. Oleh itu, mempelajari Sains Sosial, adalah untuk memahami dinamika yang terkandung dalam masyarakat yang tidak diperoleh dengan lengkap tanpa pengetahuan yang cukup tentang Sains Sosial. Menyedari hakikat ini kursus sains sosial diletakkan pada sesuatu kedudukan yang istimewa oleh kebanyakan universiti. Biasanya disiplin ini dijadikan kursus teras yang wajib diikuti oleh semua pelajar sebelum dibenarkan membuat pengkhususan dalam bidang tertentu. Sains Sosial boleh memberi gambaran yang menyeluruh tentang pelbagai disiplin ilmu.