Transformasi sistem pendidikan pondok dalam memartabatkan pengajian kitab kuning di Malaysia - Ismail, Solahuddin; Abdul Rahman, Mohd Nizho (2014)
Globalisasi yang melanda dunia kini berkehendakkan masyarakat melakukan perubahan.hal ini termasuklah perkara yang berkaitan dengan pendidikan.Ia sangat bertepatan dengan ajaran Islam yang mudah dan berubah mengikut peredaran zaman. Perubahan ini lebih bersifat teknikal tanpa merosakkan teras atau asas Islam itu sendiri.Transformasi di dalam sistem pendidikan pondok melalui pengajian kitab kuning sebenarnya telah berjaya mengangkat dua perkara iaitu ilmu yang terkandung di dalam kitab tersebut berjaya dimartabatkan sesuaian dengan kedudukannya dan kedua ialah pengiktirafan kepada pengarang kitab yang telah membuktikan ketinggian dan kesarjanaan mereka.Penggunaan media elektronik menjadikan ilmu kitab kuning berjaya disampaikan kepada masyarakat tanpa mengira sempadan.Ia seterusnya diperkukuhkan dengan aktiviti penterjemahan kitab kuning supaya setiap lapisan masyarakat dapat mengambil faedah dari karya tersebut.manfaat ini menjadikan Islam yang dibina sejak dahulu telah membawa rahmat ke seluruh alam.