‘Syair Pelayaran ke Jawa, Siam dan Brastagi’: Sebuah peringatan lawatan Diraja Sultan Sulaiman Badrul Alam Syah dan Tengku Ampuan Mariam, Terengganu - Mohd. A’seri, Muhamad Safwan (2014)
Lawatan Diraja bukanlah suatu perkara luar biasa yang berlaku di dalam coretan sejarah Kesultanan Melayu khususnya di Terengganu.Hal ini kerana kunjungan tersebut boleh berlaku atas beberapa sebab-musabab tertentu yang mendorong kepada diadakan sebuah lawatan rasmi ataupun tidak rasmi oleh Sultan ke sesebuah kawasan.Dalam konteks Kesultanan Terengganu, lawatan-lawatan berbentuk ini telah berlangsung sekian lama dari peringkat awal pengasasannya sehinggalah kepada saat kini, yang mana masih releven untuk dilaksanakan.Namun menjadi suatu yang istimewa di Terengganu pada abad ke-20 adalah minat Tengku Ampuan yang gemar memuatkan perjalanan serta pengalaman hidupnya dalam bentuk prosa mahupun syair.Ini terbukti menerusi terhasilnya beberapa naskhah hasil nukilan baginda seperti Buku Lawatan Yang Maha Mulia dan Tengku Ampuan, Salasilah Dari Al-Marhum Baginda Omar hingga kepada Al-Marhum Sultan Sulaiman serta Lain-lainya Lawatan, Syair Perkahwinan Dahulu Kala, Syair Ingatan Kahwin Pada Tahun 1331 Di Pekan Pahang (I) dan (II) serta Syair Pelayaran Sultan Sulaiman Badrul Alam ke Jawa, ke Siam, Brastagi.Oleh ini, kertas kerja ini cuba mencari suatu kelainan dengan mengambil salah satu karya syair tulisan Tengku Ampuan Mariam untuk dianalisis dan diperkenalkan sebagai sebuah dapatan baru berkaitan sejarah lawatan diraja Terengganu.Syair ini bertajuk Syair Pelayaran ke Jawa, Siam dan Brastagi.