Pengaruh jaringan Timur Tengah dan Pattani terhadap perkembangan ASWJ di Tanah Melayu - Md Zain, Azman; Rofie, Mohamad Khadafi; Ahmad, Shukri (2014)
Kertas kerja ini bertujuan untuk meneliti tentang pengaruh jaringan Timur Tengah dan Pattani terhadap perkembangan Ahli Sunnah Wal Jemaah di Tanah Melayu.Pengaruh jaringan ini merupakan suatu yang penting dalam pembangunan dan perkembangan ASWJ dalam masyarakat Islam di Tanah Melayu hingga ke hari ini.Walaupun kedatangan Islam ke Nusantara secara umum dan ke Tanah Melayu secara khusus sudah disepakati muncul pada abad ke13 dan 14M, namun kerancakan perkembangannya hanya terasa pada beberapa abad kemudiannya.Justeru itu, kertas kerja ini akan mengenengahkan perbincangan mengenai perkembangan Islam di Tanah Melayu hanya mulai rancak selepas munculnya ulama dan institusi pondok dalam kehidupan masyarakat. Wujudnya hubungan rentas sempadan antara Timur Tengah dan kawasan-kawasan tertentu di Nusantara dengan Tanah Melayu, kemunculan tokoh-tokoh ulama serta perkembangan institusi pendidikan di Tanah Melayu telah menjadi titik tolak kepada perkembangan dan kedudukan Islam berfahaman ASWJ dalam kehidupan masyarakat di Tanah Melayu.