Persembahan bogel 'Rose Chan' dan bantahan masyarakat di Kedah pada dekad awal 1960-1970an - Saidon, Mohd Kasri (2014)
Tajuk sebegini mungkin menjadi satu tanda tanya bagi para pembaca khususnya sejarawan dan peminat sejarah di Malaysia khususnya di Kedah.Tentu sahaja ianya dilihat sebagai satu aktiviti yang tidak berlesen atau dalam erti kata lain ianya haram. Hakikatnya adalah disebaliknya dan memerlukan banyak pemahaman tentang situasi sosial, perundangan yang membawa kepada rintisan cerita kepada tajuk yang dinyatakan di atas.