Ismail Hussein: Pemikir dunia Melayu - Ibrahim, Nor Hafidah; Ghazali, Norzaliza; Md Yusoff, Melor Fauzita (2014)
Perkembangan bahasa, kesusasteraan dan kebudayaan sesebuah bangsa turut diusahakan oleh individu tertentu selain organisasi kerajaan mahupun swasta.Perjuangan untuk memrtabatkan bahasa, kesusasteraan dan kebudayaan Melayu di Negara yang pelbagai bangsa dan budaya seperti Malaysia bukanlah sesuatu yang mudah.Justeru, kertas kerja ini bertujuan untuk menelusuri pemikiran seorang tokoh pengarang prolific Kedah, Ismail Hussein yang telah lama berjuang dalam memartabatkan bahasa, kesusasteraan dan kebudayaan Melayu di dunia Melayu.Ketokohan dan pemikiran beliau sebagai pemikir bangsa khususnya dalam bidang bahasa, kesusasteraan dan kebudayaan Melayu tiada tolok bandingnya.Beliau sentiasa melahirkan gagasan dan idea yang bernas dan realistic melalui karya-karyanya kearah kelangsungan tamadun Melayu yang lebih universal. Cetusan idea beliau dapat mengungkap sebuah citrawarsa dan warisan Negara untuk kemaslahatan dunia.