Kerjasama Johor Darul Takzim dan Brunei Darussalam dalam pentadbiran agama Islam 1949 hingga 1967 - Zaini, Fadilah; Yusoff, Kamaruzaman (2014)
Kertas kerja ini bertujuan untuk membincangkan berkenaan kerjasama antara kerajaan negeri Johor Darul Takzim dan kerajaan negara Brunei Darussalam dalam urusan pentadbiran agama Islam.Hasil penelitian rekod Arkib Negara Malaysia Cawangan Johor mendapati terdapat kerjasama yang erat antara kedua-dua kerajaan dalam beberapa bidang penting seperti pendidikan, kehakiman, pentadbiran masjid, pengurusan jenazah dan latihan para pegawai pentadbiran sama ada di peringkat pentadbiran sehingga kepada latihan untuk guru-guru agama.Kertas kerja ini hanya menggunakan sumber primer dari Jabatan Agama Johor dengan menggunakan kaedah kualitatif yang menjuruskan kepada deskriptif sejarah.Hasil penelitian mendapati bahawa Jabatan Agama Johor telah menjadi rujukan kepada Jabatan Hal ehwal Agama Islam Brunei Darussalam untuk memperkemaskan sistem pentadbiran agama Islam di negara tersebut.Malah, kini negara Brunei Darussalam telah berjaya menerapkan nilai-nilai Islam sepenuhnya dalam pentadbiran negaranya.