Sejarah perkembangan Islam di Sabah: Satu sorotan ringkas - Mahmad, Muhamad Amar; Tajuddin, Muhammad Saleh; Abdul Hamid, Solahuddin (2014)
Artikel ini cuba menyorot tentang sejarah kedatangan Islam ke Negeri Sabah serta penyebarannya sehingga wujudnya organisasi-organisasi dakwah yang berperanan secara langsung atau tidak langsung di dalam menggerakkan tanggungjawab ini. Metod yang diguna pakai ialah metod kepustakaan dengan membawa beberapa pandangan para sarjanadalam membincangkan kajian ini.Sorotan ini mendapati bahawa sejarah kedatangan Islam ke Negeri Sabah yang paling dominan adalah berdasarkan kepada penemuan manuskrip asal dalam bahasa Suku Idahan di Lahad Datu bertarikh 1408 yang dijumpai di kampung Sapagaya. Dalam manuskrip tersebut mengisahkan seorang berketurunan Idahan yang bernama Abdullah telah diislamkan oleh Sharif Awliya’ alMakhdum. Dalam pada itu sejarah kedatangan Islam ke Negeri Sabah ada hubungkait dengan sejarah kedatangan Islam ke Brunei kerana negeri ini pernah berada di bawah pemerintahan Kesultanan Brunei suatu ketika dulu.