Pengenalan kepada bahasa-bahasa pengaturcaraan - Din, Roshidi; Osman, Baharudin (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2008)
Objektif utama buku ini ialah memberikan pengetahuan asas mengenai struktur bahasa-bahasa pengaturcaraan dan pelaksanaannya. Buku ini membincangkan tentang konsep asas bahasa dari sudut perbezaan antara bahasa-bahasa bagi pemboleh ubah, jenis data, kawalan, sintaks dan semantik. Ini termasuklah prinsip asas rekabentuk bahasa seperti rekod, senarai, tatasusunan dan penunjuk. Di samping itu, buku ini juga memberi penekanan perbezaan asas di antara paradigma bahasa-bahasa pengaturcaraan. Antara bahasa-bahasa utama dibincangkan ialah Pascal, C, C ++, Ada, Java, Lisp, Algol, Fortran, Prolog, Smalltalk, Scheme dan bahasa-bahasa pengaturcaraan yang lain.