Hak asasi pekerja menurut perspektif Islam dan undang-undang - Azhar, Alias; Abdul Wahab, Harlida; Ishak, Ahmad Munir (Universiti Utara Malaysia, 2015)
Buku ini merupakan rujukan alternatif bagi setiap individu yang bekerja dalam sektor awam bagi memahami hak-hak asasi mereka sebagai pekerja sektor awam di Malaysia.Menariknya buku ini mengupas secara menyeluruh berkaitan hak asasi pekerja dari sudut perspektif Islam dan undang-undang sekali gus mampu membina inspirasi hakiki kepada para pekerja sektor awam khususnya di Malaysia.Hubungan majikan dan pekerja merupakan antara faktor utama yang menjadi penentu ke arah kejayaan dan keberkesanan sesebuah organisasi. Persefahaman dan penghormatan terhadap hak asasi pekerja merupakan suatu perkara yang penting dalam mewujudkan perhubungan industri yang harmoni. Justeru, buku ini adalah penting dalam usaha menganalisis hak asasi pekerja di kalangan pekerja sektor awam di Malaysia yang dilihat dari perspektif Islam dan kerangka perundangan di Malaysia.