Teknologi buku elektronik (e-buku) - Shiratuddin, Norshuhada; Hassan, Shahizan (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2004)
Buku ini penting sebagai sumber maklumat. Bentuk dan kaedah penggunaannya diketahui umum walaupun pengguna tersebut terlalu muda dan masih belum boleh mengeja. Monograf ini dihasilkan untuk memberi pengenalan kepada teknologi yang berkaitan dengan e-Buku. Antara kandungannya ialah definisi, medium penyebaran, alat pembaca, pembaca berasaskan perisian, kebaikan dan kekurangan, format piawai, proses penerbitan, perisian yang digunakan untuk penerbitan, perkembangan e-buku di Malaysia, isu kebergunaan, garis panduan penulisan dan isu keselamatan.