Prejudis perkauman masih menebal di AS - Mohd Azizuddin, Mohd Sani (Berita Harian, 2015)
Amerika Syarikat (AS) sering menonjolkan dirinya sebagai negara yang memperjuangkan hak asasi manusia dan demokrasi global.Ramai tidak mengetahui bahawa penduduk kulit hitam hanya mempunyai hak untuk mengundi pada tahun 1960an setelah pelbagai siri perjuangan hak sivil dilancarkan menuntut hak sama rata antara penduduk kulit putih dan bukan berkulit putih. Masyarakat minoriti di Malaysia sebenarnya dibenarkan oleh perlembagaan lebih awal untuk mengundi sejak kemerdekaan tahun 1957 berbanding dengan AS.