Ekosistem lembangan saliran di Malaysia: Bencana dan pengurusan - Mapjabi, Jabil; Syed Hussain, Tuan Pah Rokiah; Chan, Ngai Weng (Universiti Utara Malaysia Press, 2015)
Ekosistem lembangan saliran adalah lebih kompleks, bukan sahaja disebabkan oleh wujudnya interaksi antara manusia, fauna, flora dan persekitarannya tetapi ia merupakan ‘pentas’ pembangunan fizikal dan ekonomi yang paling pesat dan aktif. Sejajar dengan pembangunan ekosistem lembangan saliran yang pesat ini, aktiviti penyelidikan dalam kalangan sarjana tempatan adalah begitu menggalakkan dalam tempoh dua dekad yang mutakhir ini. Pelbagai kajian terhadap ekosistem lembangan saliran dijalankan dalam pelbagai disiplin ilmu dan isu kajian.Buku Ekosistem Lembangan Saliran: Bencana dan Pengurusannya ini menghimpunkan beberapa makalah tentang isu kajian di beberapa kes lembangan saliran terpilih di Malaysia dengan menekankan kepada dua tema utama iaitu bencana dan aspek pengurusannya. Tiga isu bencana alam sekitar yang diberikan tumpuan dalam buku ini ialah banjir, tanah runtuh dan pencemaran air sungai. Isu yang dikupas dalam buku ini diharapkan dapat memberikan manfaat kepada mereka yang ingin mengetahui dan mengkaji dengan lebih lanjut tentang isu bencana dan pengurusan yang berlaku dalam ekosistem lembangan saliran di Malaysia.